Vinarija Krauthaker, umjetnost mirisa, okusa i boja

 

 

 

Vinarija Krauthaker smještena u Kutjevu, započela je svoju vinogradarsku i vinsku priču još 1992. kad je  Vlado Krauthaker,  nakon 17 godina, odlaska s pozicije glavnog enologa Kutjeva d.d., startao radom s 1 hektarom vinograda. Bili su to teški počeci tada, počeci rata. 1993. nakon kipnje dodatnih 5 hektara, izlazi prva etiketa Graševine na tržište s kojom stiže i prva medalja. Do 1995. stiže i još medalja gdje vinarija hvata veliki uzlet, siguran  i prepoznatljiv položaj na vinskoj sceni. Upornim i vrijednim radom, danas vinarija obrađuje oko 110 hektara vinograda sa 38 različitih zasađenih sorata loze. Sa prosječnom proizvodnjom 600 – 700 tisuća litara, no 2018. berbom proizvela je blizu 800 000 litara vina. Na obroncima Papuka i Krndije nalaze se najbolji položaji, Mitrovac i Venje (uglavnom Graševina) te Rosenberg (Chardonnay).

Naša priča započinje u novom podrumu. Započinjemo kušanjem mladog Zelenca 2018. koji je još u tijeku stvaranja.

Zelenac je jedna stara autohtona bijela sorta u Kutjevu, koja je tokom povijesti se negdje izgubila. Spominje se još za Turske vladavine, koja je trajala 150 godina, poradi svoje vjeroispovijedi, sjekli i uništavali vinograde, mnogo je sorata zauvijek izgubljeno.

Tako se smatralo i za Zelenac, za kojeg se nije znalo prije, ali Vlado Krauthaker kao zaljubljenik u lozu, istraživač, pronalazi jedan zapušteni vinograd i vinovu lozu koju tada nije poznao niti imao kamo je svrstati. No u ampelografskom atlasu gospođe Turković, ondašnji vlastelini Kutjeva za vrijeme Austrougarske, gdje pronalazi jednu sliku grožđa koju se naziva „Zelenik Kutjevački“. Uspoređujući sliku i grožđe zapuštenog vinograda uvidio je da se radi o sličnoj sorti, a genetska ispitivanja dokazuju da se radi o Austrijskoj sorti „Rotgipfler“ (crveno vršac). No daljnjem istraživanjem zaključilo se da je autohtona sorta, što dokazuje i činjenica da su naš stari sadili ovu sortu na ovim područjima odavnina jer daje odlične rezultate.

 

 

Bijele sorte većinom se proizvode u inox bačvama osim chardonnaya i manji dio sauvignona koji idu u barrique bačve, dok sva crvena vina odležavaju u barrique bačvama od 225 litara, 90 % slavonski hrast.  Kušali smo i mladi Pinot sivi 2018. koji već sad ima izvrsne note i okus, te od crvenih kušali smo Syrah 2017. Komentirali smo i utjecaj klime, kako iz godine u godinu rastu temperature i sve više sunčanih sati godišnje, što je Vladu potaklo da zasadi Crljenak kaštelanski, da dokaže promjenu klime i naravno,zaustavi  zafrkanciju od kolega vinara. Crljenak k. je uspio, no daleko je to od kvalitete kao u Kaštelima, tako da je sad vinarija Krauthaker najsjevernija točka gdje je zasađen Crljenak k. , vino nije u prodaji niti ne namjerava ići na tržište, već je za vlastitu potrošnji i dokaz da uspijeva i u Kutjevu.

Nastavili smo posjet u starom (prvom) podrumu, gdje je cijela priča vinarije i započela, kojeg je izgradio Vladin punac, poznat zidar. Tu se nalaze barriqu bačve, većinom s hrvatskim vinjakom, koji se radi od destiliranja vina graševine, te odležava i njeguje 10 godina. Odmah pored je arhiva vina, gdje se i ujedno čuvaju vina izbornih berbi bobica koje nakon 5 godina odležavanja izlaze na tržište.

Iznad podruma nalaze se sale za degustacije, a jedno od njih smo i mi „okupirali“ i nastavili s degustacijom dvadesetak etiketa od kojih neke nisu u prodaji. Izdvojit ću samo neke zanimljive etikete:

Chardonnay Rosenberg 2016, godinu dana u raznim barrique bacvama (selekcija) te godinu dana u boci. Graševina Mitrovac 2017, najstariji nasadi (40 godina) ilovača, uski red sadnje (1,2 m) obavlja se sve isključivo s konjima.

Neuburger 2017. križanac Roter Veltliner i Sylvaner, nije na tržištu, proizvodnja oko 800 boca. Nebbiolo 2013. Blauburgunder 2013, crno. MERCS 2015,  merlot 40% i cabernet sauvignon 60% te od mladog Zelenca, maceriranog (orange) do slatkih verzija. Pri kraju nam se pridružio i sam „gazda“ Vlado pozdravit i nazdraviti.

Vinarija Krauthaker zauzima visoku i čvrstu poziciju na vinskoj sceni a svojom širokom lepezom etiketa privlači i zadovoljava veliki broj vinoljubca. Interesantna priča i interesantna vina, lijep doživljaj koji svakako treba ponovit i ovim putem zahvaljujem svima koji su pridonijeli ovoj posjeti kao i domaćinima na predivnom gostoprimstvu i želim im još puno dobrih berbi.

https://www.krauthaker.hr/

 

No Comments

Post A Comment