Crveno kao Pasareta

Gotovo pa da i nema osobe u Istri koja nije proslavila bar jedan rođendan u djetinjstvu a da na stolu se nije nasla boca Pasarete. Bar u mojem slučaju, rođendanske proslave bez Pasarete, odnosno kako smo je mi zvali Pašareta, nije bila zamisliva. Tu se pokušala provući i poznata Učka-kola, ali Pašareta je daleko bila puno zanimljivija, da li radi okusa ili što ste imali crvena usta i prijatelji vas zafrkavali, pa je sama atmosfera u društvu bila zanimljivija.

Pasareta je crveno gazirano bezalkoholno piće koje se proizvodi samo u Pazinu od obitelji Ferenčić još od 1924.g. tajni recept je nepromijenjen i jednostavan, u kombinaciji; šećer (karamela), voda, arome (biljne) i pokoja bojila. U ponudi i dalje, osim pasarete možemo naći tonik water kako i popularnu žutu oranžadu. Obitelj Ferenčič nije se služila marketingom za promoviranje svojih proizvoda pa zato izvan okvira Istre Pašareta nije toliko poznata, ma da u novije vrijeme prepoznata je čak i od turista. Bilo je dosta pokušaja kopiranja Pasarete al srećom nijedan nije zaživio.

Iz prve ruke mogu reći da potražnja  Pašarete sa strane turista iz godine u godinu se povećava, naime dostupnost interneta i naravno preporuka, kod turista je izazvala zanimanje, jer su shvatili da u Istri imamo nešto lokalno „autohtono“ i dobro. U razgovorima sa raznima barmenima, znam da se pokušava napraviti i neki koktel na bazi Pašarete, što bi bilo sjajno jer bi imali priču i nešto novo a opet originalno za ponudit ne samo gostima već i nama. Kao na primjer što se napravio Istarski „aperol špric“ gdje se iskoristio popularni teranino umjesto aperola. Za sada Pasaretu čemo piti uz kavu ili kao osvježenje sa puno leda u toplijim danima.

Pašareta je istarski dragulj kojega treba i dalje njegovati,  čuvati i ne nikako prodati.

No Comments

Post A Comment