Vina Radovan, nova generacija vinara

 

Vinarija Radovan započela je još početkom 90-ih sa hektar i pol vinograda, starih nasada istarske malvazije, pretežno obiteljskih vinograda u okolici sela Radovani, gdje je ujedno i podrum vinarije. Ubrzo žapočinju sadnju cabernet sauvignona. 1998. g. po prvi puta napunili su butelje malvazije a do onda proizvodilo se rinfuzno vino iz starih drvenih bačva koje su vremenom polako zamjenjivali inoxom.  Danas vinarija uzgaja šest sorti: istarsku malvaziju, cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, sauvignon blanc i refošk. U okolici Radovana imaju zasađeno oko 9 hektara loza na crvrnici, a i jedan mali dio i otkupljuju, tako da godišnje proizvode oko 50 tisuća butelja, a ostatak otpada na rinfuzu.

Došavši u selo Radovani (nedaleko Višnjana), iznenadili su nas velike stare obiteljske kuće i visoki kameni zidovi sa prekrasnim portunima (kapija) od kovanog željeza. Kasnije smo saznali da se nekad tako gradilo protiv stokokradica. No, nas je ispred podruma dočekao Franko Radovan, ujedno i glava obitelji, i poveo nas u podrum gdje nas je srdačno dočekala i supruga Danijela. Uz kratko upoznavanje i „zaduživanje“ čaša, krenuli smo do prvih bačva.

Prvo smo imali prilike kušati nekoliko različitih sviježih istarskih malvazija, berbe 2017. rađene zasebno ovisno od položaja, a kasnije odabrane najbolje koje će se kupažirati i koristiti za buteljiranje. Dok smo kušali mlade malvazije, Franko nam je ukratko objasnio kako je vrijem u 2017. nije bilo savršeno; u početku je ljeto bilo jako suho, pa u početku rujna počele obilate kiše, pa se moralo prilagođavat berbu (nešto se prije bralo nešto kasnije). U konačnici prognozira jako dobru berbu, što smo se i uvjerili kušanjem mladih malvazija.

Na pitanje kada je u planu prvo punjenje u boce, objasnio nam je Franko, po pravilima trebalo bi se puniti u svibnju ili lipnju, no poradi potražnje jedan mali dio prisiljen je puniti već za uskrs. Spomenuo je kako vino do kraja veljače ima nisku temperaturu (oko 7°C) i kako ne treba oko vina puno raditi jer ga možemo samo pokvariti, p s toga čeka da se prirodno podigne temperatura do nekih 12° C i početi sa pretakanjem, filtriranjem, taloženjem…

Nakon istarske malvazije, kušali smo isto par mladih chardonnay, koje isto na kraju najbolje miješa zajedno te puni u boce. Uz komentare i razmjena mišljenja krenuli smo i prema bačvama gdje se nalazi sauvignon bijeli. Kao i kod prethodnih vina imali smo i tu priliku kušati nekoliko verzija mladoga sauvignona. Kušali smo i odličan mladi rose od cabernet sauvignjona s malim udjelom merlota. Uz pune čaše rosea, pijuckajući, komentiralo se o boji i okusima općenito o roseima, te kako kod nas još nije zastupljena kultura ispijanja rosea, dok kod stranih gostiju je uobičajeno ljeti, ne samo po terasama pijuckat rose već i uz finu hranu.

Završili smo s mladim vinima iz bačva, te se preselili u susjednu prostoriju za stol uz kamin, di nas je domaćin počastio večerom, a uz hranu kušali smo već spremna vina od prošlih berbi. Tako smo počeli od mlade malvazije istarske 2016. i komentirali razlike od onih koje se još stvaraju u bačvama. Kušali smo i maslinovo ulje s Cresa, autohtone sorte plominka (Buža oprašivač). Uz pucketanje vatre, fine hrane i ugodnog društva, kušali smo i ostala vina, odležanu malvaziju istarsku, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, teran, merlot i refošk.

Ovim putem se zahvaljujem domaćinima na predivnoj degustaciji i edukaciji kao i ugodnom društvu. Mišljenja sam da vina Radovan imaju velik potencijal ponuditi tipična ali vrhunska vina Istre kako domaćim, tako i stranim gostima. Uz svaku preporuku nadam se skorom ponovnom druženju, Živili!

http://vinaradovan.com/

No Comments

Post A Comment