Istarska malvazija 2016. vina Damjanić

Kada spomenemo Malvazija odmah znamo da je sorta bijeloga grožđa. Danas raspoznajemo više od tridesetak različitih sorata Malvazije, uglavnom uzgajane na području Mediterana. No moramo spomenuti i Malvasia nera, sorta crnog grožđa koja se najviše uzgaja u Italiji u regijama Puglia i Piemonte.

No znamo da je Istarska malvazija na našim prostorima dugo prisutna ali ne nalazimo pisane podatke, spominje se tek 1891. a odnose se na izložbu vina u Zagrebu. DNA analiza dokazala je da se Istarska malvazija razlikuje od ostalih Malvazija, a samo ime Malvasia prema grčkim autorima, potječe iz  Grčkog grada Monemvasia (Monembasia) s Peloponeza. Pa tako već u 14.st. . prodavalo se vino u Veneciji pod imenom Malvagia iz Grčke, a lokali u kojima se prodavalo takvo vino zvalo se Malvasie.

Stoga danas ću vam predstaviti jednu Istarsku malvaziju 2016. vinarije Damjanić, zapadni istarsko vinogorje (okolica Poreča),  Istarska malvazija, urod je bio 1,5 – 2 kile po trsu, loze su sađene na dubokoj crvenici mjestimično skeletoidna. Berba je bila ručna u kašete, a dozrijevanje je vršeno u inox tankovima na finom talogu.

 

Ovo vino krasi slamnato žuta boja sa zelenkastim odsjajem, kristalno bistro djelomične gustoće. Dok miruje u čaši, miris je izražene intenzivnosti i fine kakvoće.

Na nosu najprije do izražaja dolaze fini voćni miris zelene jabuke te citrusa, od kojih prepoznajem grejp, te cvjetne note bagrema i bazge, bijelog cvijeća, zatim blage herbalne note.

Dok na okusu vino je suho, djelomično toplo i mekano a na desnoj strani vino je sviježe i ukusno, stoga ću reći da je srednjeg tijela. Okus je uravnotežen, intenzivan i u ustima je trajan i fine kakvoće.

Na aftertastu ostaje malo gorčine na koru badema. Vino je harmonično i spremno, lako se pije, poslužio bi ga rashlađenog na 10-13 stupnjeva C, a preporuka, kao aperitiv ili uz ribu s roštilja i par kapi maslinovog ulja.

Ovo vino ima tendenciju starenja jos 3 godine.

 

No Comments

Post A Comment