Dvorac Belaj, sakriveni dragulj središnje Istre

Nastavak „osvajanja“ Istarskih vinara; ovoga puta smo posjetili dvorac Belaj. Dvorac se sastoji od središnjeg stambenog dijela palače s četiri kata. Lijevo i desno od stambenog dijela, u istoj su liniji smještene gospodarske zgrade, koje su nekad držale podrume i staje, ali i objekti za proizvodnju vina. Dvorac i vinogradarstvo oduvijek su živjeli u simbiozi, kojima su u prošlosti vladale plemenite obitelji kao što su Guteneck, Moyses, Barbo i Auersperg.

Prvo spominjanje imanja datira iz 1063. godine, kada je istarski grof Ulich Weimer uzeo područje između Labina i Rijeke kao dar Cara, koji  je tako darovao nekoliko dvoraca, uključujući Bellai. Kada je napušten, početkom XVII. stoljeća, Daniele Barbo je izgradio Belaj kao novu rezidenciju.
Bila je u posjedu Barbovih potomaka do 1668. kada je prodana Johannu Weikhardu iz Auerspergove plemićke obitelji. Brojni Johannovi dvorci i posjedi u središnjoj Istri su ujedinjeni u jedan posjed Wachsenstein (Kožljak), a centar iz srednjovjekovnog dvorca Kožljaka, po kojem je posjed imenovan, prebačen je u Belaj. U 21. st. dvorac i vinogradi su privatizirani.

Došavši, dočekao nas je Toni Batel s ostalim osobljem, domaćin i ujedno i glavni enolog, koji nas je vodio i upoznao najprije s kratkom povijesti dvorca, prošlošću i sadašnjošću vinogradarstva Belaja, te nam objasnio gdje se nalaze sadašnji vinogradi. Istaknut ćemo da se u 70-tima i 80-tima Belaj koristio za proizvodnju poznate Pazinske malvazije, pod vlasništvom ondašnjeg Purisa te kasnije Istravina. Istravino je posadilo malavaziju istarsku, rizling (koji je izvađen jer nije prikladan za stilistiku istarskih vina), chardonnay i pinot meunier kao bazu za izradu pjenušaca. Posađen je i pinot noire za buduće godine u kojima očekujemo i pjenušac.

Proizvodnja vina u dvorcu Belaj podijeljena je na dvije grane, a to je podrum Belaj, kojega vodi obitelj Ivić i proizvodi crvena vina; merlot i cabernet sauvignon, a vinogradi se nalaze u Boljunskom polju, dok dvorac Belaj proizvodi samo bijela vina, malvaziju istarsku, chardonnay  te nedavno i pinot crni sa vinogradima smještenim oko dvorca, na ukupno 10ha zasađenih vinograda.

Smješteni uz ognjišće i prekrasan ambijent započeli smo s degustacijom vina uz laganu hranu koja je pratila svako vino i uz vođenje i obrazloženja domaćina Tonija svaki gutljaj je bio poseban. Posebnosti belajskih vina su terroir koji naglašava mineralnost dajući netipična vina Istre, više podsjećaju na chablis vina iz Francuske, tako će se u chardonnayu uz mineralnost osjetiti note citrusa, marakuja i sušene banane. Pijuckajući vina, okusi vina i slika dvorca pri dolasku, asocira na neki francuski château.

Nakon službene degustacije i toplih obraza krenuli smo u obilazak podruma, no usput pogledali smo i jednu od nekoliko šterni, te položaje vinograda kao i mjesta gdje organiziraju razne prigode, od vjenčanja pa do malih privatnih večera. U podrum su nas vodile stare strme stepenice 3m ispod zemlje, gdje je još podrum u izradi (uređenju) pa se za sad još ne vode gosti u obilazak, ali mi smo imali tu čast zakoračiti u podrum, gdje smo odmah uočili nešto što se ne vidi svaki dan. Dvorac Belaj posjeduje najveću betonsku cisternu u Istri popločenu iznutra  staklenim pločicama ukupne zapremine 281hl, koja je izrađena 1906.g. s nivokazom. a kat iznad podruma je prostorija gdje se nalazi stara drvena preša gdje je stalo oko 30 ljudi. Oni su nogama gnječili grožđe, a samotok je dolazio kroz kanale direktno u bačvu.

Nakon razgledavanja podruma išli smo i kušati vina u bačvama. To su još mlada vina koja odležavaju u barrique bačvama i čekaju svoj trenutak da budu spremna. Kušanjem, iako se radi o mladim vinima, vide se karakteristike položaja i zemlje na kojima su posađeni vinogradi i uz komentiranje i zezanciju lagano se bližio kraj našem posjetu dvorcu Belaj.

Očarani dvorcem i toplih obraza, s nekoliko butelja vina u ruci, rastali smo se od domaćina i nastavili povratak kući gdje smo po putu još komentirali doživljaje.

Mislim da dvorac Belaj ima karakterističnu poziciju i stil vina koji, nažalost, kod nas još uvijek nema dovoljno zasluženu pažnju kao nešto netipično za Istru, a u svijetu već dobro poznat, stoga pozivam svakoga na čašu vina i ukusnu hranu, te se prepustite iskusnim domaćinima i doživite nešto novo.

 

No Comments

Post A Comment