Vrijeme je za čaj

 

Mnogi misle da je čaj britansko piće, koje se pije više od 350 godina, zapravo povijest čaja seže puno dalje u prošlost.

Priča započinje u Kini. Prema legendi 2737. g. prije Krista, kineski car Shen Nung sjedio je ispod stabla dok mu je sluga kuhao vodu za piće, kad su listovi s obližnjeg drva upali u vodu. Car Shen Nung, poznati je herbalist i odlučio probati infuziju koju je njegov sluga slučajno stvorio. Stablo s kojega je palo lišće zvalo se Camellia sinensis a dobiveni napitak je ono što danas zovemo čaj.

Nemoguće je znati ima li ikakve istine u ovoj priči. No pijenje čaja zasigurno je postalo utemeljeno u Kini mnogo godina prije nego što se čulo na zapadu. Kontejneri za čaj pronađeni su u grobnicama iz Han dinastije 206. pr. Kr. – 220.g., ali tek pod dinastijom Tang 618-906.g. čaj postaje nacionalno piće Kine. Ubrzo čaj je prvi puta uveden u Japan, donijeli su ga japanski budistički redovnici koji su putovali na studij u Kinu te postaje vitalni dio japanske kulture.

Dok u Europi, tek u drugoj polovici šesnaestog stoljeća, nalaze se prvi kratki navodi čaja kao piće među Europljanima. To su većinom zaslužni Portugalci koji su živjeli na istoku kao trgovci ili misionari. Iako su neki od njih donijeli uzorke čaja u domovinu, Portugalci nisu bili prvi koji su komercijalno uvozili čaj. To su učinili Nizozemci potkraj šesnaestog stoljeća, prodirući u portugalske trgovačke puteve na istok. Osnivanjem trgovačkog lanca na Javi, 1606.g. dolazi i prva pošiljka čaja iz Kine u Nizozemsku. Čaj ubrzo postaje moderno piće među Nizozemcima, a odatle se širilo u druge zemlje u Europi, ali zbog visoke cijene ostalo je piće bogatih.

Od 1600.g. British East Indian Company imala je monopol na uvoz robe izvan teritorija Europe, te se smatra da su ti mornari prvi donijeli prvi put čaj u Veliku Britaniju kao poklone. 1658.g. čaj se počinje prodavati u Londonu u takozvanim coffe shop-ovima. Bilo je to brak Charlesa II. S Catherine of Braganza koji će se pokazati kao prekretnica u povijesti čaja u Velikoj Britaniji.

1834.g. prestaje monopol British East Indian Compani nad uvozom čaja iz Kine, te kompaniju potiče na razmišljanje uzgoja čaja u koloniji Indiji. uzgajanje u Indiji započinje u Assamu, gdje nekoliko početaka uzgoja je propalo (stoka uništila usjeve) ali do 1839.g. bilo je dovoljno kultiviranog čaja za prvu aukciju čaja iz Assama u Velikoj Britaniji. 1888.g. prvi puta je uvoz čaja iz Indije premašio onaj iz Kine. Tijekom l. svijetskog rata, u Velikoj Britaniji čaj postaje službeno utemeljen kako britanski način života.

Čaj (Camellia sinensis) pripada vrsti Cammelia, zimzelena je biljka, a idealno stanište je područja tople i vlažne klime ne više od 2100 metara nadmorske visine. Biljka doseže 10 – 12 m. visine, tamno zelene listove i male bijele cvjetove a njezin plod nalikuje muškatnom oraščiću. U komercijalnoj proizvodnji imamo tri sorte, a to su Camellia sinensis  (Kina, Japan, Tibet), Camelia assamica (Indija), te Camelia assamica podvrste Lasiocalyx (Kambodža). Različiti načini obrade, kakvoća, razdoblje berbe i pripreme uvjetovali su različite kategorije čaja, pa spomenimo neke:

Bijeli čaj (nefermentiran) – vrlo cijenjen čaj, ograničena proizvodnja, lagano fermentirani listovi, u šalici daje vrlo svijetlu infuziju nježnog i slatkog okusa (najpoznatiji Pai Mu Tan i Yin Zhen) .

Zeleni čaj (nefermentiran) – ne podvrgava se fermentaciji već posebnoj vrsti oksidacije listova, u svrhu zadržavanje prirodne boje, vrlo bogat aktivnim sastojcima. U šalici, zeleno žute boje, okusa po travi a jačina ovisi o vrsti, (Gunpowder, Chun Mee, Pi Lo Chun, Matcha).

Oolong (polufermentiran) – naziv za čaj između zelenog i crnog, djelomična fermentacija listova, listovi zelenkaste boje crvene nijanse, intenzivnog i vrlo aromatičnog okusa a miris podsjeća na drvo i suho voće (Formosa Oolong i Ti Kuan Yin).

Mirisni čajevi (scented) –  dio stare kineske tradicije dobiven miješanjem baznog čaja (crni ili zeleni) i mirisnog cvijeća ili voća ali bez dodavanja aroma. (Jasmine Jade Pearls i Osmanthus).

Prešani čajevi – čaj (crni ili zeleni) koji podliježe posebnoj obradi parom u drvenim kalupima, radi lakšeg prevoženja karavanama, oblik gnjezdašca (Tuocha Yunnan), loptice (Tuancha) ili cigle (Black Brick).

Crni čaj (potpuno fermentiran) – razlikuje se po postupku fermentacije listova, u šalici prilično intenzivan jantarne boje, jakog i robusnog tijela, vrlo aromatičan (Ceylon, Dajeeling, Assam, Keemun).

Spomenimo još žuti čaj, aromatični i obrađeni čaj.

Najveći proizvođači čaja danas su Indija (30% ukupne svjetske proizvodnje crnog čaja), Kina i Japan a slijede ih Širi Lanka i Kenija. U Europi se proizvode vrlo male količine čaja, na Azorskim otocima i u Italiji, u Lucchesiji.

U Indiji se uglavnom uzgaja crni čaj, najpoznatiji su Assam (obale rijeke Brahmaputra) i Nilgiri (istoimeno brdo na jugozapadu Indije), dok u dolini Kanga sjeverno od Delhija proizvodi se mala količina zelenog čaja (1%). Darjeeling poznat kao „šampanja među čajevima“ zbog svoje voćne i zaobljene arome, uzgaja se u podnožju Himalaje.

Dok u Kini se čaj uzgaja u 18 regija, a na zeleni čaj otpada 80%.

U Japanu se proizvodi samo zeleni čaj, od kojih su najcjenjeniji Gyokuro i Matcha, koji se koriste za proizvodnju iznimno kvalitetnog praha za Chanoyu (ceremoniju čaja), te Sencha i Bancha, koji se piju svakodnevno.

Širi Lanka (Caylon) nekad na prvome mjestu proizvodnje čaja pala na osmo poradi velikih političkih, industrijskih i ekonomskih poteškoća. Dok Kenija je najveći proizvođač čaja među afričkim zemljama ali zbog političke nestabilnosti proizvodnja čaja opada.

Spomenimo i zanimljivu proizvodnju čaja u Italiji. Točnije u Toskani u Lucchesiji, plantažu od tisuću četvornih metara u dolini podnožja Monte Pisana. Kao i jos mnoge druge zemlje koje uzgajaju čaj.

Danas, sommelieri u svijetu se specijaliziraju za određene kategorije pa osim vina i destilata, u zadnje vrijeme jako su popularni sommelieri za kavu, pivo, sake pa čak i za vodu i naravno čaj. Stoga nemojte se iznenaditi ako vas neko ponudi čajem kao pratnju uz jedan od sljedova vašeg jela, jer danas je normalno sljubljivati čajeve kao i vino.

No Comments

Post A Comment